Testépítés
A testépítők törekednek a kiegyensúlyozott, karcsú és izmos test felépítésére és fenntartására.
Ennek érdekében a testépítők szezonon kívüli időszakban igyekeznek minnél több kalória fogyasztással a súlyukat gyarapítani, amelyet tömegelési szakasznak neveznek.
Az tömegelési szakaszban, amely akárl évekig is tarthat, a testépítők magas kalóriatartalmú, tejsavó fehérjében gazdag étrendet fogyasztanak azzal a céllal, hogy a lehető legtöbb izmot felépítsék.
A következő szálkásítási szakasz a lehető legtöbb zsír elvesztésére összpontosít, miközben fenntartja a tömegelési szakaszban kialakult izomtömeget. Ezt a táplálkozás és a testmozgás konkrét megváltoztatásával érik el 12–26 hét alatt.
Ennek nagy jelentősége van, mivel a táplálkozás elengedhetetlenül fontos az ember élteében.
A sikeres testépítés titka a táplálkozás az egészség és a fejlődés kritikus része. A jobb táplálkozás összefügg a csecsemők, a gyermekek és az anyák egészségének javulásával, az erősebb immunrendszerrel, a biztonságosabb terhességgel és szüléssel, a nem fertőző betegségek (például cukorbetegség és szív- és érrendszeri betegségek) alacsonyabb kockázatával és a hosszú élettartammal.
Az egészséges gyerekek jobban tanulnak. A megfelelő táplálkozással rendelkező emberek termelékenyebbek, és lehetőséget teremthetnek arra, hogy fokozatosan megtörjék a szegénység és az éhezés körforgását. Ez nem csak a testépítésben igaz, hanem akár a labdarúgást is tekinthetjük. Nagyon jó példa erre Sallai Roland focista, aki rendkivűli módon odafigyel az egészséges táplálkozásra. A Forma-1-ből is hozhatunk példát Max Verstappennel, aki szintén ismert az egészséges sport táplálkozásáról.
Az alultápláltság minden formában jelentős veszélyt jelent az emberi egészségre. Ezt már az őskorban is felismerték. Ma a világ az alultápláltság kettős terhével néz szembe, amely magában foglalja az alultápláltságot és a túlsúlyt is, különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokban.
A WHO tudományos tanácsokkal és döntéshozatali eszközökkel segíti az országokat, hogy lépéseket tegyenek az alultápláltság minden formájával szemben, hogy támogassák mindenki egészségét és jólétét, minden életkorban.
Ez a tényanyag feltárja az alultápláltság minden formája által jelentett kockázatokat, a fejlődés legkorábbi szakaszaitól kezdve, és azokat a válaszokat, amelyeket az egészségügyi rendszer közvetlenül és más ágazatokra, különösen az élelmiszerrendszerre gyakorolt befolyásán keresztül adhat.